Mystisk objekt nær jorden er ikke en satellit fra det ydre rum. Det er bare rumaffald

En satellit fra det ydre rum flyver rundt tæt på jorden lige nu, hævder en facebookgruppe ved navn Explained i et opslag.

Men ifølge NASA er objektet hverken en satellit eller fra det ydre rum. Det skriver det amerikanske medie USA Today i et faktatjek. 

I opslaget kan man se et billede af et sort objekt, der angiveligt flyver tæt på jorden. Og som forklaring til opslaget står der, at objektet er en satellit, som videnskabsfolk angiveligt har kaldt ‘Black Knight Satellite’. Det kan oversættes til ‘Sort Ridder-satellit’. 

Ifølge opslaget har ‘satellitten’ udsendt mystiske radiosignaler siden 1930’erne. Men det er nu ikke rigtigt, skriver USA Today.

NASA oplyser nemlig, at der er tale om helt almindeligt rumaffald. Objektet er et såkaldt varmetæppe, der rev sig løs under en rummission i 1998, hvor NASA tog billedet, der nu bruges i opslaget.

USA Today tilføjer, at varmetæppet bare er ét blandt mere end 23.000 stykker rumaffald, der er i kredsløb om jorden. Det er altså ikke noget særsyn.

Du kan læse hele faktatjekket fra USA Today her.

Videnskaben underbygger ikke Nicki Minaj-tweet om impotens efter vaccination

I et tweet fra 13. september skriver den amerikanske rapper Nicki Minaj, at hun ikke er vaccineret mod covid-19. Det skriver det amerikanske faktatjekmedie PolitiFact.

Og hvis hun overhovedet skal vaccineres, bliver det ikke, før hun har lavet tilstrækkeligt med research, skriver hun videre.

Omkring 20 minutter efter det første tweet, fandt superstjernen igen vej til tasterne. Denne gang med en forklaring på, hvorfor hun er skeptisk overfor covid-19-vaccinerne.

“Min fætter i Trinidad vil ikke have vaccinen, fordi hans ven fik den og blev impotent. Hans testikler hævede. Hans (fætterens, red.) ven var uger fra at skulle giftes, nu har pigen aflyst brylluppet,” skriver hun.

Men der er ikke dokumentation for, at covid-19-vaccinerne forårsager impotens eller hævede testikler, skriver PolitiFact og nævner samtidig et studie udført af en gruppe forskere fra University of Miami.

Forskerne har undersøgt, om og hvordan mRNA vaccinerne - det vil sige vaccinerne fra Pfizer og Moderna - påvirker fertiliteten. 45 mænd i aldersgruppen 18-50 uden underliggende fertilitetsproblemer indgik i studiet.

Her fandt forskerne, at mRNA-vaccinerne ikke påvirker mænds fertilitet negativt. Forskerne fremhæver dog, at studiet er småt, hvorfor resultaterne skal tages med forbehold. 

Ingen videnskabelige studier  understøtter rapstjernens påstand om, at netop vaccinerne har forårsaget hendes fætters vens hævede testikler. Det fortæller Dr. Daniel, der er læge med speciale i urinveje og mænds kønsorganer og en af forskerne bag studiet af de 45 mænd, til PolitiFact.

Påstanden om, at vaccinerne påvirker fertiliteten er desuden faktatjekket tidligere

Hele faktatjekket kan læses hos PolitiFact.

27 amerikanske piloter har ikke trukket sig fra luftvåbnet efter vaccinationskrav

27 piloter fra det amerikanske luftvåben har trukket sig fra tjeneste, efter det er blevet gjort obligatorisk at være vaccineret mod covid-19 i det amerikanske forsvar. Sådan lyder det i flere opslag på sociale medier.

Historien stammer oprindeligt fra en hjemmeside ved navn Real Raw News. Det skriver både Reuters og det amerikanske faktatjekmedie PolitiFact

Hjemmesiden producerer efter eget udsagn indhold til både informations- og uddannelsesformål og satire og parodi. Der er således ingen garanti for, at de informationer, der findes på hjemmesiden faktisk har hold i virkeligheden.

Og i dette tilfælde er historien det pure opspind, skriver Reuters og PolitiFact.

Begge medier har været i kontakt med det amerikanske militær for at få historien bekræftet, og i begge tilfælde har repræsentanter fra militæret afvist, at det skulle være tilfældet.

Til Reuters oplyser en luftbase ved navn Joint Base Langley-Eustis, der ifølge Real Raw News skulle have mistet 12 medarbejdere efter vaccinekravet, at historien er falsk. Ikke en eneste medarbejder har trukket sig efter kravets indførsel, oplyser luftbasen.

De resterende 15 piloter skulle angiveligt have tilhørt luftbasen Barksdale Air Force Base, men også den luftbase oplyser, at historien er misinformation, skriver Reuters.

Til PolitiFact oplyser en repræsentant for det amerikanske luftvåben desuden, at luftvåbnet ikke har kendskab til, at piloter skulle have trukket sig efter vaccinationskravet.

Covid-19-vaccinen blev den 23. august føjet til listen af op til 17 forskellige vacciner, der er krav om, at medlemmer af det amerikanske forsvar skal have modtaget.

Læs hele faktatjekket hos Reuters eller PolitiFact.

Bill Gates har ikke kaldt covid-19-vaccinerne en forfærdelig fejltagelse. Hans udtalelse er satire

Microsoft-medstifter Bill Gates har højst overraskende udtalt, at covid-19-vaccinerne er farlige og bør tages af markedet med det samme, lyder det i et blogindlæg.

Men det har Bill Gates aldrig sagt, konkluderer det amerikanske faktatjekmedie Politifact.

Udtalelsen eksisterer, men den er bragt i en satirisk artikel, som blogindlægget henviser til. Den satiriske artikel stammer fra mediet The Daily Exposé, som beretter om en 19 minutter lang tv-transmitteret tale af Bill Gates, hvor han kalder udrulningen af covid-19-vacciner en forfærdelig fejltagelse.

“De her vacciner – Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson og AstraZeneca – dræber mennesker til højre og venstre – og de gør nogle mennesker meget syge,” skulle Bill Gates have sagt og konkluderet, at alle vaccinerne bør trækkes tilbage.

Ifølge Politifact har The Daily Exposé ellers skrevet i bunden af deres artikel, at der er tale om satire. Men det er tilsyneladende ikke blevet opdaget af alle. Derfor har Daily Exposé efterfølgende tilføjet ordet ‘satire’ til overskriften og i toppen af artiklen tilføjet en kommentar fra mediets redaktør.

“Da vi først offentliggjorde denne artikel, skulle vi have gjort det klart fra begyndelsen frem for i slutningen, at det er satire. Det gjorde vi ikke, og det beklager vi,” står der nu.

Bill Gates har ofte været skydeskive for konspirationsteorier grundet sit arbejde med den humanitære organisation Bill & Melinda Gates Foundation. Han er blandt andet blevet skudt i skoene, at han forsøger at affolke verden gennem sine vaccinationsprogrammer.

Ifølge Politifact tyder intet dog på, at Bill Gates er modstander af covid-19-vacciner. I hvert fald skriver Bill & Melinda Gates Foundation på sin hjemmeside, at vaccinerne er sikre, og at det er afgørende for at komme pandemien til livs, at vaccinerne udbredes til hele verden.

Du kan læse hele Politifacts faktatjek her.

Billede af storsmilende Kamala Harris med pædofilidømte Jeffrey Epstein er manipuleret

USA’s vicepræsident, Kamala Harris, var tilsyneladende gode venner med den afdøde, pædofilidømte finansmand Jeffrey Epstein. Et billede på Instagram viser i hvert fald de to stå tæt sammen.

Men billedet er manipuleret. Det skriver faktatjekmediet Lead Stories.

På det manipulerede billede er Jeffrey Epsteins hoved sat ind på en anden mands krop. I virkeligheden er det Kamala Harris’ mand, Douglas Emhoff, som optræder sammen med sin smilende hustru på den uredigerede version af billedet.

Billedet af parret stammer fra en gallamiddag i Los Angeles i september 2015. Billedet af Jeffrey Epstein er et almindeligt portræt der har været brugt siden 2008, og som FBI brugte i 2019 i forbindelse med anklagen om sexhandel.

Han skabte røre i 2019, da han blev dømt for sexhandel med piger helt ned til 14 år. Kort efter sin fængsling begik han selvmord, og det affødte masser af konspirationsteorier, som Lead Stories også har faktatjekket.

Det er usikkert, hvad hensigten med det forfalskede instagramopslag har været, men billedet blev lagt op med teksten “Make this photo famous”, der direkte oversat betyder “Gør dette billede berømt”. Brugeren har altså tilsyneladende ønsket, at folk skulle tro, at USA’s vicepræsident havde høje tanker om en mand dømt for sexhandel.

Du kan læse hele faktatjekket fra Lead Stories her. Faktatjekkere fra det franske nyhedsbureau AFP har også undersøgt billedet. Du kan læse deres artikel her. 

Video viser ikke person hængt fra amerikansk helikopter

Taliban bruger en af USA’s efterladte helikoptere til at henrette en person ved hængning.

Sådan lyder en flittigt delt påstand i flere opslag sociale medier, hvor man i en 12 sekunder lang video kan se en person hænge fra en helikopter. Blandt andre den amerikanske politiker Ted Cruz har delt klippet.

Men påstanden er vildledende. Det 12 sekunder lange klip blev første gang delt den 30. august, men en længere video af hændelsen viser, at personen er i live, fordi vedkommende bevæger sig. Videoklippet viser altså ikke, at Taliban har henrettet en ved hængning fra en helikopter. Det skriver Reuters og flere andre faktatjekmedier.

Den nu suspenderede pro-Taliban twitterkonto, Talib Times, lagde som de første videoen op med en tilhørende tekst om, at der i øjeblikket bliver patruljeret fra luften i den afghanske by Kandahar.

Opslaget har efterfølgende fået flere brugere til at konkludere, at personen, der hænger ned fra helikopteren, er blevet henrettet ved hængning. Men det nævner Talib Times intet om i deres opslag.

En længere version af videoen er dog blevet opstøvet af den indiske journalist Mohammed Zubair, der arbejder for faktatjekmediet Alt News. I den 52 sekunder lange video kan man flere gange se, at personen, der hænger fra helikopteren, bevæger sig og løfter sin arm, skriver Reuters i et faktatjek.

En afghansk freelancejournalist er også stødt på videoen, og fordi han kender piloten i helikopteren, kender han også historien bag videoen.

I virkeligheden forsøgte personen i videoen at hejse et Taliban-flag, forklarer den afghanske freelancejournalist, der kender piloten i helikopteren, på Twitter.

En tredje video viser da også personen forsøge at hejse flaget i en flagstang ved regeringsbygningen i Kandahar. Forsøget mislykkedes dog, hvilket kan ses i den tredje video, hvor man kan se, at helikopteren flyver væk igen.

Du kan læse hele Reuters’ faktatjek her.

Taliban overtager masser af amerikanske våben og udstyr i Afghanistan, men færre end Donald Trump påstår

I efterdønningerne af det dramatiske amerikanske militære exit fra Afghanistan hævder den tidligere amerikanske præsident Donald Trump, at Taliban nu har adgang til amerikanske våben til en værdi af 83 milliarder dollars.

Men beløbet er markant lavere, end Donald Trump påstår. Det skriver den amerikanske avis Washington Post i et faktatjek.

Det faktiske beløb er 24 milliarder dollars, eller 150 milliarder kroner. Det dækker over våben, men også biler og helikoptere, som amerikanerne har bragt til Afghanistan i løbet af 20 års tilstedeværelse.

Det tal, Donald Trump bruger, stammer fra en rapport, der viser, at USA har brugt 82,9 milliarder dollars i alt på Afghanistans sikkerhedsstyrker. Men det beløb dækker ikke kun våben, skriver Washington Post. Også træning, logi og en masse andet forbundet med oplæringen af sikkerhedsstyrkerne er medregnet i beløbet.

Det er desuden værd at nævne, at meget af det udstyr, USA har bragt til Afghanistan i løbet af de seneste 20 år, ikke længere kan bruges til særlig meget. Noget er gået i stykker eller bortkommet, og andet kan Taliban ikke vedligeholde uden reservedele, som de kun kan få udefra.

Derfor er den nuværende værdi af udstyret sandsynligvis endnu lavere end de 24 milliarder dollars, der i alt er brugt i løbet af 20 år - og altså meget lavere end de 83 milliarder dollars, Donald Trump hævder. Ingen kender dog den præcise værdi af de våben, USA har efterladt i Afghanistan, fastslår Washington Post.

Du kan læse hele faktatjekket fra Washington Post her.

Video af eksplosion stammer ikke fra angrebet på Kabuls lufthavn

Den 26. august blev lufthavnen i Afghanistans hovedstad, Kabul, ramt af to selvmordsbomber, som dræbte mindst 92 personer.

Og nu florerer der videoer på sociale medier, hvor man angiveligt kan se den voldsomme eksplosion fra lufthavnen.

Men eksplosionen i videoerne stammer slet ikke fra angrebet i Kabul. I virkeligheden er optagelserne fra Kasakhstan, hvor et militært lager med sprængstoffer springer i luften, efter der udbrød brand på stedet. Det skriver Reuters i et faktatjek.

Det var nemlig ikke kun lufthavnen i Kabul, der blev ramt af en eksplosion den 26. august. I Zhambyl-regionen i Kasakhstan fandt også en eksplosion sted, hvor 12 mennesker blev dræbt, mens 98 blev såret. Årsagen til branden, der forårsagede eksplosionen, er ukendt, skriver Reuters.

Reuters har fundet en anden video af eksplosionen i Kasakhstan, hvor man kan se, at både landskabet, himlens farve og formen på eksplosionen er helt identiske med omgivelserne i de videoer, der bliver delt på sociale medier.

I den video, som Reuters har fundet, kan man i slutningen se, at videoen er optaget fra en tankstation. En fotograf og et lokalt medie har efterfølgende lagt billeder op på Instagram, hvor man kan se ødelæggelserne omkring tankstationen efter eksplosionen, skriver Reuters i deres faktatjek.

Du kan læse hele Reuters’ faktatjek her.

Amerikansk delstat har ikke beordret covid-19-syge spærret inde i lejre

Adskillige amerikanske netmedier og opslagsociale medier hævder, at guvernøren i delstaten Tennessee har udstyret nationalgarden med beføjelser til at “kidnappe” mennesker og placere dem i særlige “covid-19-interneringslejre”. Men der er ikke et gram af sandhed i den nyhed, skriver det franske nyhedsbureau AFP i et faktatjek.

Guvernøren har kun beordret nationalgardens soldater til at hjælpe sundhedspersonalet, der er under pres på grund af stigende antal covid-19-patienter.

Blandt andet det alternative medie The Daily Allegiant skriver i en artikel den 13. august 2021 den dramatiske overskrift “Tennessee har lige LEGALISERET regeringsstøttede covid-19-kidnapninger”.

I artiklen hedder det videre, at bekendtgørelse 83 bemyndiger tropper til at "bryde ind i folks hjem, kidnappe dem med gevær og tage dem med til covid-interneringslejre."

Påstanden er formentlig sendt i omløb i et forsøg på at underbygge den udbredte teori om, at covid-19-pandemien ikke eksisterer og bruges til at kontrollere befolkningen, skriver AFP.

Bekendtgørelse 83 nævner, at soldater må udføre covid-tests, sygeplejefunktioner og køre ambulancer. Ingen steder i dokumentet står der noget om, at de må “kidnappe” personer eller lukke nogen inde i karantænefaciliteter, konstaterer AFP i sit faktatjek.

Omkring 41 procent af befolkningen i Tennessee er færdigvaccinerede. På landsplan lyder det samme tal på 51 procent. 

Læs hele faktatjekket her.

Manipuleret billede minder tilsyneladende Joe Biden om at forlade lokalet

Den 16. august mødte den amerikanske præsident Joe Biden en stærkt kritisk presse oven på håndteringen af evakueringskaosset efter de seneste uroligheder i Afghanistan.

Et billede fra pressemødet, der florerer på sociale medier, viser, at teleprompteren minder Joe Biden om, at han på dette tidspunkt skal forlade lokalet efter talen til nationen.

Men billedet er manipuleret. Det skriver det amerikanske faktatjekmedie Politifact.

“På Bidens teleprompter stod der, at han skulle ‘gå nu’, efter hans tale var afsluttet,” lyder den tilhørende tekst til det manipulerede billede.

I virkeligheden afslutter han sin redegørelse med ordene “må Gud beskytte vores tropper, vores diplomater og alle de modige amerikanere, der befinder sig i en risikofyldt situation.”

Herefter vender Joe Biden sig om og forlader talerstolen, mens journalister forsøger at trænge igennem med opklarende spørgsmål. Men præsidenten fortsætter sin gang ud af lokalet, og det er måske ikke helt så underligt, da handlingen ligger til grund for det manipulerede billede.

Den amerikanske avis Washington Post har dog offentliggjort en video, hvor man kan se, hvad der i virkeligheden står på Joe Bidens teleprompter.

Cirka en time, 19 minutter og 55 sekunder inde i videoen kan man se, at talen på teleprompteren afsluttes med tre firkantsymboler - det vil sige ‘###’. Symbolerne markerer, at præsidenten har nået talens afslutning.

Billedet er formodentlig et humoristisk forsøg på at forklare, hvorfor præsident skynder sig ud af lokalet efter talens sidste ord.

Du kan læse hele Politifacts faktatjek her.